Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
IN
26 janvier 2012

woensdag 25 januari 2012

 

Beste ouders, deze keer een kort berichtje. Ik heb namelijk veel werk met de testen verbeteren en interpreteren, de rapporten  schrijven en de oudercontacten voorbereiden en de gesprekken protocoleren.

Mag ik vragen dat de ouders die nog geen afspraak hebben vastgelegd voor een gesprek dit alsnog doen. Je kan de keuze maken tussen een gesprek op het instituut voor en na de kinderlessen, of via een telefonisch overleg (maandag 30 januari) of via mail. Indien u een verslagje wenst per mail dient u duidelijk het mailadres te noteren op de formulieren die uithangen, net zo met de telefoonnummers waarop ik u kan bereiken.

Ik vind het zelf belangrijk dit overleg te realiseren. Het helpt me in de ondersteuning van jullie kinderen de komende maanden. Ouders zijn ook deskundigen en bieden me vaak informative over het kind aan, dat me echt vooruit helpt. Alvast bedankt aan de ouders voor de positieve feedback op de blog.

Groep 4 heeft met groep 5 de spellingregels nogmaals herhaald, wat echt nodig is. We hebben dit gedaan aan de hand van de opdrachten die in de CiTO toetsen voorkwamen. We zullen dit geregeld opnieuw doen. Om zo een automatisme bij het correct schrijven na te streven.

De meeste ouders vragen ook wat extra technieken voor  motivatie om hun kinderen aan het lezen te krijgen …..in het Nederlands. Ik zal dit opnemen de komende weken. Misschien met de introductie van een leesslang die aangeeft hoeveel je leest en die visueel meteen een beeld geeft over het leesgedrag van het kind. Hou het blaadje in de gaten in de map.

Groep 4 kreeg een auditieve oefening aangeboden, wat heel leuk was voor de kinderen om te doen. –ng- en –nk- leren onderscheiden is een hele klus. En nadien zelf woordjes zoeken die in het passende kolommetje dienen geschreven te worden lukte al aardig.

We verwelkomen ook Ella in onze groep. Ze zal de eerste weken door Emma en Clara aan haar zijde snel ingewerkt raken.

De brieven voor onze correspondentievriendenin Nederland zijn afgerond. Wie nu geen copij heft ingediend is te laat. We starten volgende week met een ander project.

 

Groep 5 en groep 6 gaven ruimte aan Hanna. Zij was zo wild enthousiast over haar Muizenhuisboek dat ze dit wilde delen met de andere kinderen. Die kans hebben we haar geboden.  Ze stond er zelfverzekerd voor de klas te vertellen, prachtig om te zien. Moet je weten dat ze begin dit schooljaar niet tot vooraan de klas wou komen om iets te zeggen. Dat zijn zo van die mooie momenten, te zien dat kinderen groeien, in al hun facetten, dus niet alleen intellectueel, maar ook als individu. Bravo zo, we vonden het leven van de muizen zo verdomd goed lijken op dat van mensen.

Groep 5 oefende met groep 6 de spellingsregels nog eens in. We deden dit klassikaal en aan het bord. Daarna dicteerden de kinderen elkaar de woordjes die we hadden geleerd. Deze werkvorm vonden ze super. Hier en daar waren er ook  hevige discussies te horen over de juiste schrijfwijze van een woord. Goed zo. De kinderen moeten de woordjes ook thuis nog eens oefenen, misschien doe ik wel een verrassingskwis !

Tien minuutjes lezen elke dag is een must en deze week ook aan de mama’s en papa’s een verzoek eens voor te lezen. We hebben immers aandacht bested aan de International Week van het voorlezen. Ook kinderen die zelf al goed kunnen lezen hebben nog veel baat bij het luisteren naar de volwassenen.

Verder steloefeningen als huiswerk. Groep 6 over hoe het leven wordt/is als er geen geschreven taal meer zou zijn ?

Groep 5 pakt het thema aan “Houd de dief” en dient een verhaal te schrijven over een echt gebeurde of verzonnen diefstal, overval of zakkenrollerij.

Materiaal dat echt noodzakelijk is : een regel van 30 cm ! Een pennenzak met lijm, schaar en kleurpotloden of stiften. Kaften moeten ook meekomen. We maken ze volgende week opnieuw klaar voor de tweede trimester.

 

Prettige week nog en to woensdag.

 

Juf Marieleen

Publicité
Publicité
Commentaires
IN
Publicité
Archives
Publicité