Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
IN
29 septembre 2011

les 3 - 28 september 2011

Het hoogtepunt van de afgelopen dag was zeker en vast het bezoek aan de Rembrandttentoonstelling. De groepen 5 en 6 die in de voormiddag een bezoekje brachten hadden de hele ruimte voor zichzelf. We konden rustig die werken aandachtig bekijken die ons iets vertelden over de klederdracht van mannen, vrouwen en kinderen zo´n 350 jaar geleden. En wat de kinderen vooral wisten te smaken was het uitbeelden van een tableau vivant. We keken aandachtig toe hoe de modellen poses aangenomen hebben voor de kunstenaar en we deden dezelfde houdingen na. We hebben enkele mooie foto´s hiervan gemaakt die je op een later tijdstip te zien krijgt.

Er ging een korte introductie aan dit bezoek vooraf, waarin we de aspecten van het leven van Rembrandt op maat van de kinderen bespraken. In groepsopdrachten ontdekten de kinderen de interactieve CD-rom over Rembrandt, de Nachtwacht werd in de vorm van een puzzel opnieuw samengesteld, en we oefenden het schrijven met een pluim en echte inkt. Er kwamen sierlijke krullen aan te pas en een mooi kadertje.

Na het bezoek werkten we aan de idee om  een zelfportret te maken. De kinderen zijn vrij in de grootte van hun portret en de techniek, maar in sommige groepjes werd het gebruik van het potlood en het tekenen van vele kleine lijntjes toegelicht. De werkjes die af zijn verdienen zeker een ereplaats.

Groep 5 kreeg een heus dictee te verwerken en diende zinnen te maken met de gegeven woordjes. Meerdere herhalingen van de aangebrachte woordenschat zijn nodig. Anders worden de woordjes te snel vergeten. Dus laat het thema van „Het park“ zeker met dit mooie zomerweer ook thuis eens het onderwerp van gesprek zijn.

Groep 5 diende een versje te memoriseren en dit voor de groep naar voor te brengen. Dat lukte bij de ene al wat beter dan bij de andere.

Groep 6 werkte aan een intensieve schrijfopdracht. De spelling werd verder ingeoefend: het  foutloos overschrijven van hun verbeterde tekst over „Regels zijn regels“ Bij de vraag welke regel ze eerst zouden afschaffen, kregen we heel wat te boeiends te lezen. Naar school gaan, op tijd naar bed en opruimen zijn zowat de klassiekers onder de af te schaffen activiteiten. Daar zal het mooie zomerweer van gisteren wel voor iets tussengezeten hebben ? We werken nu ook aan een schoolkrant. De kinderen leren hiermee hun persoonlijke teksten te delen met anderen en worden hierdoor gemotiveerd duidelijk en correct te schrijven. Later hiermeer over.

Mag ik jullie vragen samen met de kinderen het leeslogboek (copie in de map) in te vullen zodat ik weet welk boek het kind leest en het hierop ook eens kan aanspreken. Om te eindigen nog deze slogan: Blijven dagelijks lezen en genieten van boeken als succes voor ons taalonderricht !

Publicité
Publicité
Commentaires
IN
Publicité
Archives
Publicité